_............................              ........facebooktwitter

Wat zijn de meest voorkomende oogaandoeningen?

26% van de onderzochte cliënten in de OOGbus blijkt een oogaandoening te hebben zonder dat zij dit vooraf wisten. Hier vindt u informatie over de meest voorkomende oogafwijkingen en oogaandoeningen die wij in de OOGbus constateren.

1. Bijziendheid of verziendheid
11% van de onderzochte cliënten in de OOGbus blijkt bijziendheid of verziendheid te hebben.

  • Bijziendheid (myopie) is een afwijking aan het oog waardoor u veraf wazig ziet en dichtbij scherp.
  • Verziendheid (hypermetropie) is een afwijking aan het oog waardoor u dichtbij wazig ziet en veraf scherp. Als de afwijking te groot is, is ook het veraf kijken wazig.
  • Bij ouderdomsverziendheid (presbyopie) ziet u dichtbij wazig. Dit treedt doorgaans op na het 40e levensjaar en is het gevolg van een verminderde soepelheid van de ooglens.

Mits er geen andere oogheelkundige problemen zijn, zijn deze afwijkingen goed te corrigeren met een bril of contactlenzen. U wordt doorverwezen naar een (lokale) optiekwinkel om daar een nieuwe of aangepaste bril aangemeten te krijgen.

Meer informatie vindt u op de website van Het Oogziekenhuis Rotterdam.

2. Staar (cataract)
Van alle cliënten die een oogaandoening blijken te hebben, heeft de helft staar (cataract).
Staar is een vertroebeling van de ooglens. Dit gaat vanzelf en hoort bij het ouder worden. Doordat de ooglens troebel wordt, kan licht de binnenkant van het oog (het netvlies) minder goed bereiken. Het gevolg is dat u wazig gaat zien. Dit gaat vaak onopgemerkt, omdat dit een langzaam proces is. Ook kan u last hebben van verblinding door licht.

Meer informatie vindt u op de website van Het Oogziekenhuis Rotterdam.

3. Glaucoom
Glaucoom is een oogaandoening waarbij blijvende schade aan de oogzenuw en zenuwvezels ontstaat. Hierdoor kan gezichtsvelduitval ontstaan. U heeft onder andere een verhoogd risico op glaucoom bij een verhoogde oogdruk of als glaucoom in de familie voorkomt. Door het vroegtijdig ontdekken van deze aandoening in de OOGbus kan de voortgang van deze aandoening worden geremd.

Meer informatie vindt u op de website van Het Oogziekenhuis Rotterdam..

4. Maculadegeneratie
Maculadegeneratie (MD) is een ingrijpende oogaandoening waarbij het gezichtsvermogen in het centrale, scherpe zien achteruit gaat. De oorzaak hiervan is het afsterven van de kegeltjes (lichtgevoelige cellen waardoor wij contrast, kleur en details zien) in de macula. U kunt last hebben van een wazige, doffe of donkere vlek in het centrale gezichtsveld en/of vervorming van het beeld. Het zijzicht blijft in de meeste gevallen gespaard, zodat u in staat blijft om zelfstandig de weg in huis en daar buiten te vinden.

Meer informatie vindt u op de website van Het Oogziekenhuis Rotterdam..

5. Blepharitis
Blepharitis is een langdurige, chronische ontsteking van de ooglidranden, waarbij de haarzakjes en de talgklieren op de ooglidrand ontstoken zijn. Blepharitis is een hinderlijke, maar onschuldige aandoening die wordt veroorzaakt door een chronische bacteriële infectie van de haarzakjes en de talgklieren in de ooglidranden. U kunt last hebben van irritatie, jeuk of branderigheid van de ogen en vastplakkende oogleden. Ook kunnen de ogen moe aanvoelen. Vaak vormen zich kleine korstjes tussen de oogharen.

Meer informatie vindt u op de website van Het Oogziekenhuis Rotterdam.

6. Droge ogen
Droge ogen ontstaan wanneer er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt of als het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is, waardoor een versnelde uitdroging (verdamping) plaatsvindt. Hierdoor kunt u last hebben van prikkende ogen, brandende ogen, rode ogen, een moe gevoel van de ogen, tranende ogen, wazig zien en/of slijmvorming in de ogen.
Droge ogen kunnen ook traanklachten veroorzaken. Door uitdroging van uw hoornvlies (bijvoorbeeld bij wind of lang staren) krijgt uw traanklier een signaal van uw oog en maakt tijdelijk meer traanvocht aan. Uw traanafvoer kan deze verhoogde hoeveelheid traanvocht niet aan en de tranen lopen over uw wangen in plaats van door de normale traanafvoer.

Meer informatie vindt u op de website van Het Oogziekenhuis Rotterdam.

ontwerp & realisatie: philogirl